Japon mutfağının en eski ve bilinen lezzetlerinden sushinin tarihi milattan önce 4.yüzyıla dayanıyor.Lezzetli olduÄŸu kadar saÄŸlıklı da olan susuhi adalar ülkesi olan Japonya'nın deniz ile kurduÄŸu güçlü iliÅŸkinin göstergesidir.
Sushi ilk olarak balıkları daha uzun süre koruyabilmek için tuzlanarak pirinç ile sarılması ve kuyularda depolanması ile ortaya çıktı.Balığın saklanmsı amacıyla kullanılan pirinç,ilk dönemlerde balıktan ayrılarak atılıyordu.Ancak yaÅŸanan kıtlık nedeniyle pirinç de ilk kez balık ile birlikte tüketilmeye baÅŸlandı ve sushi ortaya çıktı.
Japon kültürüne özgü minimalizim,niteliÄŸin nicelikten üstün tutulması ve ustalığa verilen önem,sushinin hazırlanması ve sunumundaki estetik ve uyum en az sushi kadar önem taşır.
Geleneksel formunu kaybetmeden günümüze kadar gelen ender yiyeceklerden biri ola sushi pirinç,çiÄŸ balık,deniz mahsülleri,sebze ve Japonya'ya özgü kurutulmuÅŸ yosun yapraklarının birleÅŸiminden oluÅŸur.HaÅŸlanmış ve soÄŸutulmuÅŸ yaÄŸsız pirinç özel bir pirinç sirkesinde bekletilir.
Hiç yaÄŸ içermediÄŸi için çok saÄŸlıklı bir yemek olan sushi dünyanın her tarafında oldukça tercih edilmekte.